kabak koyunda kamp yapmak | %100 kamp rehberi

21:19 Mehmet Bahadır Durmaz 0 Yorum


sürekli merak edilen kabak koyu ile ilgili biraz bilgi vermeye çalışacağım.fethiye’de bulunan turistik bir koydur. önceleri hippilerin uğrak noktası olan, alternatif yaşam arayan insanların uğrak noktasıymış şimdilerde orayı merak eden herkesin gittiği bir tatil destinasyonuna dönüşmüş. ve işte başlıyorum:

1-kabak koyuna nasıl gidilir ?


fethiye ölüdeniz’e vardığınızda sol tarafınızda kalan dağın yamaçlarından faralya köyüne  giden asfalt bir yol göreceksiniz, işte o yoldan 10 km civarı yol giderek faralya köyüne varacaksınız. araba ile geldiyseniz arabanızı oranın köylülerinin tahsis ettiği yerlere park edeceksiniz. başka alternatifinizin olduğunu pek düşünmüyorum çünkü oranın köylüleri ulaşım konusunda tam bir mafya olmuşlar.

yol kenarında gözlemeci gibi bir yer var oranın 100 metre berisinde toprak yoldan kabak vadisine ulaşabilirsiniz, daha durun bitmedi. aşağıya inmek için iki seçeneğiniz var, birinci seçenek olan yürüyerek inmek; biz sırtçantalı olduğumuz için yürüyerek indik 1 saat civarı süren toprak bir yoldan iniyorsunuz yolun toprağı otobüslerin sürekli gelip geçmesinden dolayı un gibi olmuş, her adımımda puf deyip havaya savruluyordu. yaz mevsimi olduğu içinde sıcakta zorlanmıştık. halbuki her gün kilometrelerce yürüyen insanlardık. ikinci seçenek aşağıya inen külüstür arabalara binmek. otobüsler oranın mafyalaşmış köylülerinin otobüsü. yola zaten uzaktan kumandayla açılan demir kapılardan kurmuşlar. istesenizde arabanızla inemezsiniz.

otobüsler 60 tl’ye hareket ediyor dolmadan kalkmıyor(bu fiyat 2018 yazın için geçerli). isterseniz 60 lira verip dolmuşu kapatıp tek başınıza koya indirebilirsiniz ya da tam tersi koydan yukarı çıkartabilirsiniz. biz dönüşte sırtımızda çantalarla yürümenin zor olacağını düşünerek dolmuşa atladık. muavinlik yapan şoförün on yaşlarındaki oğlu herkesten 5’er tl topladı arabada 16 kişi vardı bir kişi arkadan itiraz etti kişi başı 4 lira düşüyor diye. ufacık çocuk koca adama “in o zaman arabadan” diye posta koydu. bir kişi bile çocuğa bişey diyemedi.

2) kabak koyuna insanlar neden gider ?


öncelikle kabak koyu bir tatil yöresi ( destinasyon) değildir. kabak koyu daha çok,
a) bize medeniyet diye yutturulan o bildiğimiz büyükşehir yaşantısından kaçmak isteyenler 
b) meditasyon yapmak isteyenler ,
c) rastalı hippiler ve rastasız hippiler ,
d) yeni yerler keşfetmeyi seven sırtçantalı gezginler,
e) ve coğrafi yapısından dolayı ot içmeye gelen arkadaşlardan oluşmakta

bunların dışında muhakkak farklı sebeplerden gidenler ve gitmek isteyenler olmuştur, bunlar sadece benim gözlemlerim.

3) kabak koyuna iniş zor mu ?


aslında çok zor değil.nasıl gidilir kısmında biraz anlattım. yürüyerek 1 saat civarı sürer, yol sadece toprak yoldan ibarettir. yürümeyi seven biriyseniz kolaylıkla ulaşacaksınız, meraklanmanıza gerek yok. eğer oraya tatil amacıyla gidiyorsanız ve valiz ile gelmişseniz o toprak yoldan aşağı yürüyerek inmeniz mümkün değil. 5 tl verip külüstür dolmuşlarla ineceksiniz. eğer sizde valizle gideceklerdenseniz endişelenmeyin sizin gibi valizle gezen beyaz yakalı arkadaşların sitemlerine ortak olabilirsiniz.

4) kabak koyunda ortam nasıl ?


ben gittiğimde çok güzel buldum açıkçası. kimsenin kimseye karışmadığı güzel, rahat, samimi bir ortamla karşılaştım. yedi sekiz kişilik karışık bir grubumuz vardı. her gün yeni insanlar ekleniyordu gruba ya da ayrılıyordu. insanlarla tanışmak orada çok kolay. birisine selam verdiyseniz büyük ihtimal gününüz onunla geçecektir. tek tavsiyem bizim ekip gittikçe kalabalıklaşmaya başlayınca sahilin eğlence ekibi olmuştu. selam veren dahil olmaya başladı, artık türlü maddeler kullanmaktan zombiye dönüşen arkadaşlarda ekibe girince muhabbet çekilmez oldu açıkcası. o tür arkadaşları kibarca uzaklaştırdığınızda hem siz hem de yanınızdaki kimseler daha çok keyif alacaklardır.

5) kabak koyuna nasıl gitmeyi tavsiye edersin?


mümkünse sırtçantasıyla gitmelisiniz, bu hareket kabiliyetinizi arttıracaktır.az eşya çok huzur felsefesine uymalısınız gereksiz şeyleri almayın , orda kimse kıyafetinize göre yargılamaz bodruma gitmiyorsunuz nihayetinde. şehrinizdeki kaosu , stresi, yorgunluğu orada bırakın. bol bol enerji, olumlu düşünceler, ve gülümseme getirin yanınızda. bunlar yeterli

6) kabak koyunda kamp yapmak serbest mi ?


kamp yasak tabiki ama “kim takar yalova kaymakamını” efendim.biz likya yolu üzerine ücretsiz bir şekilde çadırlarımızı kurduk zaten diğer ücretsiz çadır kuranları orada göreceksiniz.denize doğru baktığınızda sol tarafınızdan ormanın içine giden bir patika olacaktır orası likya yolu.  tüm türkiye’de kamp yapmaya olumlu gözle bakılmıyor ne yazık ki. biz gittiğimizde sahilde karşılaştığımız kabak’ın gönüllü koruyuculuğunu yapan bir kişi,”hiçbir şekilde ateş yakamayacağımızı,onun haricinde rahatlıkla tatilimizi yapabileceğimizi söyledi.” daha önce koyda yangın çıkmış onun için ateş yakılması yasak. ben de ateş yakılmasına olumlu bakmıyorum özellikle o kadar çöp atılmış ki çadır kurmanın yasaklanması an meselesi.

7) kabak koyunda kamp ücretleri ne kadardır ki


bu soruya net cevabı vermekte zorlanıyorum çünkü oraya giden herkes ayrı bir fiyat duymuş. yani herkese farklı fiyat çekmişler. kimilerine 25 tl denilirken kimilerine kişi başı 60 tl, kimilerine çadır başı 50 tl fiyat belirtilmiş. ben genel kesimden ağırlıklı olarak 25 tl duyduğum için ortalama kamp ücretlerini o düzeyde varsayıyorum. yani 25 tl olarak düşünebilirsiniz. tavsiyem kamping alanlarından pek bir hizmet beklemeyin , telefonlarınızı şarj edebilmeniz ve elektrik kulllanabilmeniz bunların dışında tabii, çünkü orda en büyük nimetler bunlar olacaktır.

8) kabak koyunda konaklamayı nasıl yapalım ?


kabak’ta konaklama yapabileceğiniz iki seçenek var: 1-) kamping alanlarında çadırda kalmak, tabii çadırlarınızı kendiniz getiriyorsunuz. orda çadırda tedarik edebilirsiniz belki ama fiyat farkı mutlaka olacaktır. en güzeli kendi çadırınızı yanınızda getirmektir. 2-)ikinci seçenek bungalov odalarda kalmaktır, yani ahşap evlerde. nerede konaklayacağınız tamamen kişisel zevklerinize, konfor isteğinize, bütçenize bağlıdır. benim tavsiyem ekonomik olan çadırda konaklama yöntemi olacaktır.


9) kabak koyu pahalı mı ?


evet pahalı, bu konuda acımasız olacağım. hiçbir yerde ekmek satılmıyor bunuda gözlemecilere ve yemek satan yerlere güzel bir kıyak olduğunu düşünüyorum. sigara fiyatları kaç paraysa üzerine +1 lira daha eklemelisiniz. 20 liralık şaraplar 40 lira. el kadar gözlemeler 13 lira ve bir tanesi bir kişiyi - nerdeyse- doyuruyor. uzun süreli kalmayı düşünüyorsanız yanınıza ispirtoyla çalışan kamp ocaklarından almanızı şiddetle tavsiye ediyorum. ben böyle pahalı diye anlatıyorum fakat istanbul’da pahalı yaşamaya alışmış kadıköy hippileri için çok ucuz gelecektir.

10) kabak’a gittik aç kalır mıyız acaba  ?


aç kalmazsınız her yerde gözlemeciler köfte ekmek satan yerler ve bunun gibi işletmeler mevcut. oralardan yeme içme ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz ama fiyatların ortalamanın üstünde olacağını hesaplayıp öyle gidin. kabak coğrafi şartları itibariyle bir çok hizmetten uzak durumda ayrıca yolunun kapalı olması sebebiyle de mal ve hizmetlere ulaşım zorlaşıyor hal böyle olunca bazı şeylerin fiyatlarının yüksek miktarda olması çok yadırganmamalı.

11) kabak koyunun imkanları neler ?


en başta yol kapalı herşeye ulaşamayacaksınız bunun bilincinde olun. bütün tesislerde akan sular tuzlu sudur, deniz suyuyla duş almaya hazır olun.

12)kabak koyuna yakın başka yerler var mı?


çok yakında değil ama civarda gidebileceğiniz yerler var. bunlardan birincisi şelale, ora gitmek için sol taraftaki patikadan ilerleyeceksiniz ilerlerken şelale tabelası da mevcut göreceksiniz.ikinciside cennet koyu kabak’ın daha bakir olanı, uzun yürüyüşler ile buraları ziyaret edebilirsiniz. ayağınızda terlik yerine ayakkabı olmasını önemle hatırlatırım.

13) kabak koyunda kalınacak yerleri nasıl buluruz?


- tripadvisor gibi gezginlerin deneyimlerini paylaştığı mecralardan kabak koyu ile ilgili tesislere, fotoğraflarına, ve orada kalanların yağtığı yorumlara ulaşabilirsiniz.
-foursquare gibi mecralardan bilgiler edinebilirsiniz
-instagramda arama kısmına #kabakkoyu yazdığınızda çıkan fotoğraflardan diğer gezginlerin kaldığı tesisler hakkında çıkarımlar yapabilirsiniz.

14) kabak koyunda telefon çekiyor mu ?


türkcell harici çeken ben pek görmedim desem doğru olur. çekse bile öldürmüyor ama süründürüyor. aklınızda olsun oraya gittiğinizde kaldığınız mekanın interneti yoksa eğer, internet ile işiniz olursa sıkıntıya düşebilirsiniz.

15) kabak koyunda gece hayatı nasıl ?


ben gece hayatınla pek ilgilenmedim gece sürekli sahilde vakit geçirmiştik. gece hayatınla ilgili pek tavsiye veremeyeceğim ama sahilde tanıştığımız bir çift “yerdeniz” adlı güzel müzik yapan bir yer önermişti orayı deneyebilirsiniz. “shambala” adlı bir diğer mekanda psytrance müzik çalan sabahlara kadar eğlenebileceğiniz başka bir seçenek. tabii buralara gitmediğimizi bir kere daha belirtmeliyim.



Benzer Yazılar

0 yorum: